KNWU Jeugdverzet

Bij een KNWU/NWC wedstrijd wordt er in verschillende categorieën gereden. In onderstaande tabel is te zien in welke categorie jij tijdens een wedstrijd zal rijden. Het wegseizoen loopt van maart tot en met september. Dat gehele seizoen rij je in onderstaande categorie. 

 • Categorie 1 Het jaar waarin jongens de 8-jarige leeftijd en meisjes de 8/9-jarige leeftijd bereiken.
 • Categorie 2 Het jaar waarin jongens de 9-jarige leeftijd en meisjes de 10-jarige leeftijd bereiken.
 • Categorie 3 Het jaar waarin jongens de 10-jarige leeftijd en meisjes de 11-jarige leeftijd bereiken.
 • Categorie 4 Het jaar waarin jongens de 11-jarige leeftijd en meisjes de 12-jarige leeftijd bereiken.
 • Categorie 5 Het jaar waarin jongens de 12-jarige leeftijd en meisjes de 13-jarige leeftijd bereiken.
 • Categorie 6 Het jaar waarin jongens de 13-jarige leeftijd en meisjes de 14-jarige leeftijd bereiken.
 • Categorie 7 Het jaar waarin jongens de 14-jarige leeftijd bereiken.

Maar als eerlijkheidsfactor heeft de KNWU een voorwaarde gesteld aan het “verzet” waar je mee mag rijden. Met “verzet” bedoelen ze je aandrijving, dus de tandwielen achter en voor op je racefiets.

Onderstaande de regels van de KNWU die laten zien met wel maximaal verzet je mag rijden. Omdat de KNWU niet simpelweg kan zeggen “je moet voor 48 tanden maximaal hebben en achter mag je als kleinste tandwiel 16 hebben niet werkt hebben ze de regels in afstand aangeduid. Hiervoor is gekozen omdat niet elke fiets gelijk is. En juist deze regel zorgt voor verwarring bij menig ouder. De racefiets mag dus maximaal met 1 trap omwenteling (pedaal mag 1 keer helemaal rond gaan) vooruit komen.

 • Categorie 1   5,46 meter maximaal op het grootste tandwielblad voor en op het kleinste tandwiel 
 • Categorie 2   5,46 meter maximaal op het grootste tandwielblad voor en op het kleinste tandwiel 
 • Categorie 3   5,78 meter maximaal op het grootste tandwielblad voor en op het kleinste tandwiel   
 • Categorie 4   5,78 meter maximaal op het grootste tandwielblad voor en op het kleinste tandwiel   
 • Categorie 5   6,14 meter maximaal op het grootste tandwielblad voor en op het kleinste tandwiel   
 • Categorie 6   6,14 meter maximaal op het grootste tandwielblad voor en op het kleinste tandwiel 
 • Categorie 7   6,55 meter maximaal op het grootste tandwielblad voor en op het kleinste tandwiel 

Stel u heeft voor uw zoon of dochter een mooie racefiets aangeschaft en u wilt weten wat voor verzet er op de fiets zit. Wellicht voldoet de fiets wel aan de regels! Om hier achter te komen kunt u makkelijk de maximale afstand van 1 trap omwenteling (pedaal mag 1 keer helemaal rond gaan) controleren. Zorg ervoor dat u de racefiets in de zwaarste versnelling hebt gezet, dus voor de ketting over het grootste blad (buitenblad) en achter op het kleinste blad. Zet 1 van de pedalen in de twaalf uur stand, en zorg ervoor dat u op de grond dit punt aangeeft (bijvoorbeeld met een krijt streepje) vervolgens gaat u met de fiets in een rechte lijn achteruit totdat het pedaal weer in de 12 uur stand staat, dit punt mankeert u ook weer. U heeft nu de maximale trapafstand opgemeten die de fiets in 1 trapomwenteling kan afleggen. U meet de afstand tussen de posities die u heeft gemankeerd. Stel u zoon of dochter rijdt in categorie 5 hij/zij mag dus maximaal 6,14 meter voorruit komen met 1 trapomwenteling. De afstand die u meet komt uit op 5,5 meter. Het verzet voldoet dus aan de KNWU regels omdat er met 1 trapomwenteling niet verder gereden kan worden dan 6,14 meter. Maar het verschil kan als nadeel zijn in een wedstrijd. Omdat u zoon/dochter dus maar 5,5 meter voorruit komt terwijl de “concurrentie” 6,14 meter voorruit komt. Ook in dit geval kunt u het beste de tandwielen vernieuwen/aanpassen om dichter bij de 6,14 meter te komen. Uiteraard als u 6,5 meter heeft opgemeten MOET u het verzet aanpassen.

We gaan even verder met het bovengenoemde voorbeeld. U wilt dus het verzet aanpassen zodat u zoon/dochter dichter bij de 6,14 meter komt.Dit kan doormiddel van de tandwielen achter en/of voor te vernieuwen. Kosten technisch zou het mooiste zijn als u alleen 1 onderdeel maar moet vervangen.In de praktijk (en uit ervaring) werkt dit 9 van de 10 keer niet. 

Eerst gaan we kijken wat er momenteel op de fiets zit, we controleren het grootste voorblad, hierbij tellen we 44 tanden en achter tellen we 17 tanden op het kleinste blad. We controleren nog even onze bevindingen op de site van de KNWU(https://www.knwu.nl/kenniscentrum/reglementen/verzetten). (Dit overzicht gaat uit van een 28inch racefiets) hier zien we dus idd dat we maar 5,5 meter voorruit komen. We willen dit aanpassen naar een verhouding die zo dicht mogelijk bij de 6,14 meter komt. Als we nou een groter voorblad aanschaffen met 49 tanden dan gaan we dus van de 5,5 meter naar de 6,09 meter. met een 50 blad zouden we op 6,21 meter uitkomen. Deze mag dus niet.

We gaan opzoek op internet naar een 49 tanden voorblad. Maar dan komt u meteen op de volgende vragen uit. zoekt u shimano, campagnola, sram, wat is de steek? hoeveel bevestigingspunten heeft het blad? Hoeveel versnelling heeft de fiets? Op dit punt wil ik u graag helpen. Omdat ik racefietswielen bouw kan ik bij mijn leverancier ook jeugdverzetten inkopen. Als u het contact formulier wilt invullen, zal ik telefonisch contact met u opnemen om het één en ander met elkaar te bespreken en op te meten over de mogelijkheden om de fiets geschikt te maken voor de juiste categorie. Maar wellicht weet u exact wat u nodig heeft, dan kunt u dit aangeven in het contact formulier, en mag ik u een voorstel doen voor de onderdelen?

Met vriendelijke groet,

Paul Posthumus